Sarbatorile noastre si ale lor


Am intrat in saptamana celei mai gretoase sarbatori din an: Ziua Indragostitilor, sau in denumirea oficiala Valentine’s Day. Aceasta sarbatoare a aparut pe filiera americana si a intrat in „traditia’ romaneasca din cauza mediatizarii excesive care a inoculat ideea ca in fiecare an, pe 14 februarie, se sarbatoresc cei indragostiti, isi fac cadouri, declaratii de amor etc… pentru ca in ultimii ani sa se puna accentul mai mult pe partea comerciala a sarbatorii, ceea ce a facut promovarea acestei zile si mai iritanta.

Am sperat ca traditia Valentine’s Day se va mai pierde, odata cu trecerea anilor, dar n-a fost asa, s-a impus chiar mai mult in constiinta publica si ca urmare, a aparut Dragobetele, o sarbatoare pur romaneasca a dragostei, ca o reactie la varianta americana, ceea ce i-a facut pe unii sa afirme ca, daca nu exista Sf. Valentin, nu am aflat nici de Dragobete. Foarte rau, zic eu, daca trebuie sa apara sarbatori straine ca sa le descoperim pe ale noastre.  

In opinia mea, ce a deranjat in principal la Ziua Indragostitilor a fost faptul ca s-a impus o anume zi pentru celebrarea dragostei, cand se presupune ca doi oameni care se iubesc isi arata sentimentele in fiecare zi si nu le trebuie o zi anume pentru a face acest lucru. Apoi mai e vorba de preluarea sarbatorii de la straini (mai ales ca era vorba de americani), ceea ce a enervat si mai mult, considerandu-se ca e vorba de copierea unor traditii ale altor popoare, din neputinta celor autohtone de a se impune. 

De ce n-am prelua, astfel, dupa Valentine’s Day si ciudatenia numita Halloween, si Ziua Recunostintei, de exemplu (n-ar fi rau)? Nu e suficient de comercial conceptul?

Anunțuri

3 gânduri despre „Sarbatorile noastre si ale lor

  1. Halloween mi se pare destul de preluat… ce nu-ţi convine? :))
    Cu Ziua Recunoştinţei e mai greu, că n-avem curcani îndeajuns.

  2. noi nu suntem in stare sa cunoastem traditiile noastre,dar primim cu bratele deschise orice altceva, indiferent de unde sau de la cine vine!Asa suntem noi!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s