De ce are succes filmul romanesc?


Film reel in high resolution Royalty Free Stock Photo

Inteleg ca filmele romanesti se bucura de mare succes la public si la criticii de profil si la aceasta editie a festivalului de film de la Cannes. Tinem cu totii minte ca filmul romanesc a fost foarte apreciat la Cannes in anii trecuti- vezi premiile obtinute, in frunte cu marele premiu Palme d’Or castigat de Cristian Mungiu cu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Si ma intrebam ce-i atrage atat de mult pe straini la filmele noastre. Am ajuns la concluzia ca aceste pelicule, facute cu multa implicare sociala si care portretizeaza realitati neplacute de ieri si de azi, fascineaza privitorul prin povestile spuse, prin felul in care sunt spuse, mai exact.

Multi straini sunt curiosi sa afle despre regimul comunist, pe seama caruia regizorii nostri au facut multe filme, despre cum se traia pe atunci, cu tot cu privatiunile stiute. Altele, care ajung in zilele noastre, arata defecte ale societatii romanesti contemporane, precum situatia sistemului sanitar, nivelul de trai scazut etc.

N-am prea vazut, insa, si filme romanesti facute in ziua de azi care sa fie mai vesele, care sa destinda privitorul. Se poate spune ca subiectele filmelor sunt ca si viata insasi? Dati-mi niste nume de filme romanesti noi care sa-mi arate ca ma insel.

Reclame

2 gânduri despre „De ce are succes filmul romanesc?

  1. cred ca succesul vine din faptul ca societatea romaneasca este atat de diforma incat orice situatie, normala pentru noi, este socanta pentru oricine altcineva … si nu este o bila alba pentru noi.

  2. Pingback: Premiile Gopo « Vointa Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s