Mania clasamentelor


In aceasta lume in continua miscare, pentru a mai avea puncte de reper, ne place sa alcatuim clasamente, sa etichetam, sa comparam. Si nu gasesc nimic rau in asta dar cred, totusi, ca ar fi bine sa mai tinem si pentru noi unele aprecieri.

In multe domenii, unii dintre noi isi reevalueaza, brusc, topurile, in functie de anumite evenimente. Ati vazut ce s-a intamplat dupa ce a incetat din viata cate o personalitate? Pana atunci, doar fanii o evidentiau, dar dupa tristul moment, multimi de comentatori s-au trezit s-o aprecieze nemasurat. 

Vezi cazul Adrian Paunescu (un poet de mare talent, pus dupa moarte de unii comentatori interesati, chiar mai presus de Eminescu, spre exemplu). E, totusi, vorba de alt stil si alte vremuri, iar Paunescu are locul lui binemeritat in istoria literaturii noastre.

Ziceam ca ne plac comparatiile. In fotbal, cum prinde cate un jucator cateva meciuri mai bune, primeste instant din partea presei (cel mai adesea) interesate sa vanda, etichete de tipul „Noul Hagi”, „Noul Maradona”, „Noul Pele” etc. Unii confirma, altii mai putin. Unii si-o iau in cap, nereusind sa duca povara supranumelui atribuit.

Eu zic ca este loc pentru toata lumea, iar ierarhiile care conteaza cel mai mult sunt cele care raman peste timp, nu cele facute de azi pe maine.

Reclame

3 gânduri despre „Mania clasamentelor

  1. Pingback: Mania clasamentelor - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. S-ar ziceca se numesc mai mult comparatii inutile si etichete la fel. Astia de vorbesc de Paunescu ca ar fi mai mare/bun/tare ca Eminescu stiu ce vorbesc? I-a pune-i tu sa faca un top al celor mai mari scriitori de poezie ai Romaniei. Te asigur, ca nuci macar nu stiu atatea nume. Au auzit si ei de unu Eminescu care a scris „Luceafarul” si in cele mai bune cazuri „Floarea Albastra” si scrisorile si acum, cum a murit unu’ care i-a facut sa planga prin inregistrarea in care el recita una din propriile poezii, gata : sigur e mai mare ca Eminescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s