Cutremur in Japonia


Un cutremur cu magnitudinea 8.9 a lovit in aceasta dimineata partea de nord-est a Japoniei, declanşând un tsunami de 10 metri pe coastele ţării devastand case, maşini şi alte clădiri, care a fost urmat de numeroase replici, este declarat a fi în lume al cincilea cel mai mare din 1900, dupa cate am citit pe net. Televiziunile anunta ca e cel mai mare dezastru pentru niponi de la bomba atomica din ’45.

Asta e stirea. Acum sa o luam astfel: Japonia e o tara unde activitatea seismica este ridicata si, deci, cutremurele nu-i mai panicheaza atat de tare pe oameni. Asta si fiindca sunt educati de mici cum sa se comporte in cazul unui seism iar autoritatile sunt pregatite sa limiteze efectele dezastrelor naturale, care, oricum am da-o, il lasa pe om neputincios. Ca si in Chile, daca va aduceti aminte de anul trecut, cand a avut loc tot un cutremur mare de peste 8 grade. Peste care au reusit, de bine, de rau, sa treaca.

Ei, dar cand auzi de aproape 9 grade, daca ai vazut schema cu scara Richter data deseori in presa, iti dai seama ca e vorba de un seism catastrofal, in urma caruia n-ar mai ramane nimic in picioare. Dar se pare ca n-a fost chiar asa. Apoi, din cate am inteles, in Japonia nu atat cutremurul a fost spaima cea mare, cat valurile seismice-  tsunami ce s-au declansat ulterior in urma unui astfel de cutremur de adancime.

Si, inevitabil, la noi se va deschide (si atat) aceeasi discutie „Suntem pregatiti de un cutremur?” Mai bine nu ne-am gandi, ca ne-am infiora, la noi si un seism mediu ca intensitate ar provoca pagube insemnate. Si tot cu aceasta ocazie, chibitii si batranele vor spune iarasi : Dom’ne, e clar ca vine sfarsitul lumii, nu vedeti cate se intampla, nu ne mai rabda Pamantul, vine apocalipsa, 2012, d’astea. O fi asa sau nu, n-avem de unde sti cu siguranta, eu as zice sa nu credem in toate scenariile. Pentru ca daca va fi sa se intample ceva, se va intampla pur si simplu, nu va mai apuca nimeni sa ne avertizeze.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s