O noua mare putere la orizont


In China a fost dat in folosinta cel mai lung pod din lume anunta Jakarta Post. Cel mai lung pod din lume, Jiaozhou Bay, masoara 26 de mile lungime (41,6 kilometri) si este orasul-port Qingdao. Constructia podului a inceput in mai 2007, iar costurile s-au ridicat la 2,3 miliarde de dolari.

Inca o data China stabileste un record si se pare ca oamenii astia nu gandesc decat in superlative, pentru ca deseori auzim de „cel mai mare tren”, „cel mai lung pod”, „cel mai lung drum… (mai completati voi).De altfel, am aflat dintr-un documentar pe care l-am urmarit recent, urmatorul aspect: China construieste intr-un an dublu cat Franta in 30 de ani.

Tot saptamana asta, citeam ca, in timpul unei vizite pe care a facut-o in Ungaria, premierul chinez Wen Jiabao s-a oferit sa sprijine Europa si moneda unica, pe fondul crizei din zona euro. Adaugati la asta si prognozele care arata ca in vreo cateva zeci de ani, China va deveni principala putere economica mondiala si aveti imaginea unei tari care azi e in curs de dezvoltare, dar munceste cu sarg ca sa devina o forta, un stat care va trebui luat in seama.

Azi poate ca unii dintre noi strambam in nas cand auzim de chinezisme, dar nu va trece mult pana cand vom trata altfel produsele ce vin din aceasta tara. Nu sunt un suporter al chinezilor, doar remarc: China nu e doar statul care are cei mai multi locuitori din lume dar si cel care are cei mai multi bani in momentul asta. Si cu ei poate face multe lucruri.

Reclame

2 gânduri despre „O noua mare putere la orizont

  1. Chinezii fac multe produse de calitate… însă noi suntem priviți ca un fel de groapă de gunoi și oricine aduce aici produse, le aduce mai proaste. Numai dacă compari unele chestii făcute în UE, unele vândute în Ungaria și unele la noi, îți dai seama că la noi mai că au adus tot lotul de defecte de fabricație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s