Unde v-a prins 11 septembrie?


 

Va vine sa credeti sau nu, au trecut 10 ani de la 11 septembrie 2001. Cu totii stim ce a insemnat ziua asta pentru istorie- atentatele teroriste comise asupra turnurilor gemene ale World Trade Center si asupra Pentagonului. Ziaristii i-au zis, deseori, „ziua care a schimbat lumea” si nu mi se pare doar un titlu comercial. Chiar asa e, din acel moment, lupta impotriva terorismului a devenit o preocupare globala. 

Acum zece ani priveam curios, dar fara a intelege prea multe, la televizor, cum intrau avioanele in turnurile de la WTC. Chiar si asa, mi-am dat seama ca se intampla ceva grav, era un moment care socase intreaga lume. Imaginile care se repetau la nesfarsit si, apoi, toate povestile din jurul acelei zile au creat perspectiva tragediei americane, ale carei efecte aveau sa vizeze intreaga lume. Cele mai grave atentate din istorie au fost, probabil, si cel mai mediatizat eveniment al ultimilor 10 ani.

Data de 11 septembrie 2001 este un moment de rascruce in lupta impotriva terorismului international. O lupta care a imbracat diferite forme, unele mai agresive care au dus la rezultate foarte triste, altele concretizate in sporirea masurilor de securitate oriunde este nevoie. De acum terorismul nu mai era un fenomen izolat.

 Si totusi, ziua asta a dat nastere si unui noian de teorii ale conspiratiei, unii fiind de parere ca totul a fost o inscenare a americanilor pentru a-si justifica viitoarele razboaie impotriva lumii arabe. Si totusi, imi vine greu sa cred o asemenea varianta. In fiecare an, apar noi cercetari, noi descoperiri, noi informatii pe care aparatorii celor doua tabere le folosesc pentru a ne convinge ca ei au dreptate. Un lucru e sigur: terorismul international e o amenintare reala, iar atentatele de la 11.09 au  modificat total si iremediabil prioritatile lumii in care traim.

Reclame

2 gânduri despre „Unde v-a prins 11 septembrie?

  1. Hm, subiectul a nascut de-a lungul timpului numeroase controverse, supozitii, teorii, cea mai vehiculata fiind cea mentionata si de tine in articol, practic, majoritatea arata cu degetul spre americani. Mie mi se pare o monstruozitate, nu pot si nu vreau sa cred ca au fost capabili de asa ceva. Poate sunt eu mai naiva…

  2. Tin minte doar ca am fost foarte afectata si ma gandeam si eu te duci la serviciu, la o cafea cu un prieten sau eu mai stiu si ti se curma ireparabil si ingrat viata. Si nu de o catastrofa naturala unde sa zici ca asta este.
    Referitor la conspiratii, subscriu cu totul la ce-a spus Nicey.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s