Sapte miliarde


 

Populaţia planetei este pe cale să atingă cifra de şapte miliarde de locuitori chiar luna aceasta – de la doar trei miliarde de locuitori, acum 50 de ani, conform Russia Today, care citează Departamentul pentru populaţie al ONU.

Aceasta statistica,  coroborata cu stirea ca omenirea consuma in noua luni mai mult decat poate produce intr-un an, iar, la scara planetara, spatiul destinat producerii hranei se extinde cu repeziciune, din cauza consumului pe cap de locuitor si cresterii populatiei imi aduce aminte de o vorba pe care am citit-o mai demult si care mi-a ramas in minte: „Pamantul are suficiente resurse pentru a satisface nevoile oamenilor dar nu si lacomia lor„.

UPDATE: Nu-mi place sa dau copy-paste unor materiale pe care le gasesc dar de data asta am sa fac o exceptie, poate unica, pentru ca mi se pare ca datele urmatoare completeaza bine acest articol:

Mai grav este că statisticile indică o creștere accentuată a populației globale în următorii patruzeci de ani, când numărul total al celor care vor trebui să-și împartă resursele limitate ale Terrei va ajunge la 10 miliarde. Și aceasta în cazul fericit în care rata natalității va urma cursul descendent prevăzut de specialiştii ONU, unul cu 50% mai mic faţă de cel înregistrat în ultima jumătate de secol.

În fine, dacă lucrurile vor merge așa cum trebuie, adică dacă sutele de milioane de oameni aflați sub pragul critic al sărăciei vor ajunge să folosească metode contraceptive, în jurul anului 2200 numărul locuitorilor planetei se va stabiliza undeva în jurul cifrei de 10 miliarde de locuitori. Evoluţia numerică pune presiune asupra resurselor şi va crea conflicte între state.

Organizaţia ecologistă World Wide Fund (WWF) estimează că, dacă se menţine ritmul actual al consumului, până în 2050 omenirea va epuiza toate resursele Terrei: „Dacă obiceiurile industriei nu se schimbă, în următorii 50 de ani vom avea nevoie de trei planete să ne susţină. Practic, pământul va trebui să producă aceeaşi cantitate de hrană pe care a produs-o în ultimii 8000 de ani”.

Germania, una dintre cele mai mari puteri politice și economice din lume, numără în prezent 80 milioane de oameni. Conform previziunilor, în următorii 30 de ani populația acestei țări va scădea până la 70 de milioane. Și cum odată cu sporirea sau diminuarea populației crește, respectiv scade, și puterea politică, Germania va pierde viteză. De altfel, analiștii prevăd că în viitor India, China şi Brazilia, cele mai populate țări din lume, vor deveni și cele mai puternice

Sursa (merita sa parcurgeti articolul in original pana la capat)

Reclame

4 gânduri despre „Sapte miliarde

  1. din pacate maxima aia este extrem de adevarata. iar situatia actuala pare a demonstra ca se cam apropie scadenta …

  2. Previziuni nu prea roz pentru omenire, cam alarmiste, tot ce putem spera e sa nu se adevereasca. Oricum, oamenii sunt inventivi…gasesc ei modalitati de supravietuire…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s