Sinteza protestelor din Romania


Ultimele zile au adus si in Romania proteste de strada, nascute din nemultumiri de ordin social. Scanteia care a declansat revolta populara a fost proiectul de lege al sanatatii, unul foarte controversat, care a fost lansat spre dezbatere publica si din care cel mai dezbatut subiect a fost cel despre viitorul sistemului medical de urgenta (SMURD). Unul dintre artizanii construirii sale, medicul Raed Arafat, avertiza asupra pericolului reprezentat de privatizarea sistemului care ar schimba scopul principal din „salvarea de vieti intr-o competitie comerciala”.

Dupa ce Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat la Minister, ca urmare a unui conflict iscat de presedintele Basescu, care l-a atacat intr-un schimb de replici la TV, opinia publica a trecut de partea medicului si a inceput sa protesteze fata de inlaturarea sa, fiind vazut ca un profesionist care nu este lasat sa lucreze, daca are opinii contrare Puterii. Ulterior, proiectul legii sanatatii a fost retras, la cererea presedintelui.

Odata iesiti in strada, in Bucuresti si in celelalte orase, oamenii au trecut de la scandarile pro-Arafat la a-si striga propriile inconveniente si frustari, profitand de ocazia care li s-a ivit. Un protest spontan, autentic, izvorat dintr-o nemultumire exprimata fata de nivelul de trai scazut, taxe impovaratoare, lipsa locurilor de munca, abuzurile actualei guvernari, orice le ingreuneaza viata. Un protest care, chiar daca nu cred ca va aduce mari schimbari, a lansat un mesaj pretios: oamenii stiu sa reactioneze si sa reclame public si raspicat ceea ce ii nemultumeste, nu mai pot rabda la nesfarsit.

Reclame

Un gând despre „Sinteza protestelor din Romania

  1. Pingback: Some bricks … « Silence's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s