Declinul presei scrise


Ultimele statistici arata, inca o data, clar, declinul presei scrise in Romania. De la inceput vreau sa spun ca nu ma situez printre aceia care profetesc sfarsitul ziarului tiparit in cativa ani si instaurarea unei dominatii totale a presei virtuale. Ba chiar sunt unul dintre aceia care inca mai cumpara presa pe hartie.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca dezvoltarea internetului si aparitia atator televiziuni (de stiri) au determinat ca ziarul printat sa nu mai prezinte interes. Pana la urma, e firesc: tehnologia evolueaza constant, iar astazi se urmareste, mai mult ca orice, rapiditatea cu care transmiti o informatie, in conditiile unei peisaj mediatic intens concurential.

Tin minte ca odata am auzit expresia: „La TV afli stirea, in ziar gasesti analiza”. Si daca analiza vine si ea imediat? Fie ea, pe cat posibil, obiectiva sau incarcata de subiectivism, analiza urmeaza stirii sau, oricum, vine in aceeasi zi. Sunt vremuri in care vestile se digera repede si sunt atat de perisabile. A doua zi s-ar putea sa nu mai conteze ce-a fost ieri. Deci ziarul a pierdut si aceasta calitate (in fata unor mijloace mai accesibile).

Cat despre internet (new media), pe masura ce tot mai multi dintre noi ne petrecem timpul online, cresc si atractiile, numai ca si acest mediu de informare pare sa fi preluat din metehnele presei traditionale. Si asa ajunge sa se compromita si, din goana dupa trafic, alege solutii nefericite pentru a-si vinde marfa. Ramane, totusi, o varianta din ce in ce mai populara si adaptata vremurilor.

Prin urmare, cred ca presa nu se poate salva decat prin adaptarea la noile mijloace de informare sau prin oferirea de plus valoare, pentru a nu sfarsi prin a se adresa doar persoanelor nefamiliarizate cu netul sau celor mai conservatori.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s