Despre oameni care nu stiu cum sa se comporte


Am stat mult sa ma gandesc daca sa incep seria articolelor din 2013 cu acest subiect dar ultimele evenimente mi-au demonstrat ca nu pot sa fac altfel.

Decesul regizorului Sergiu Nicolaescu a declansat o serie intreaga de discutii, barfe si speculatii in jurul personalitatii, vietii si activitatii sale. Mass-media a reusit, in ultimele zile, inca o data, sa se dea in stamba, in cel mai dezgustator mod, in cautarea ratingului, acela care le anhileaza constiinta si orice urma de decenta si bun-simt. Hienele de presa s-au facut remarcate, o data in plus.

Spre lauda mea, nu am urmarit transmisiunile directe de la incinerarea regizorului, dar imaginile difuzate dupa aceea, la stiri si puternicele reactii din online, mi-au prezentat felul in care o ceremonie voit sobra s-a transformat intr-un spectacol grotesc. Aici, s-a manifestat pe deplin curiozitatea morbida a unor concetateni, pe care nu pot s-o inteleg si, cu atat mai putin, pornirile lor: huiduielile la adresa tinerei vaduve, opozitia fata de incinerarea cadavrului etc. Daca aceasta a fost optiunea cineastului, cu ce drept se opun niste oameni perfect necunoscuti?

M-au mai dezamagit si afirmatiile unor comentatori ai vietii publice. De altfel, mi se pare ca e un curent: prin noianul de aprecieri, criticilor le e mai usor sa se distinga. Si ce e mai deranjant e ca o fac imediat dupa ce moare cate o personalitate, fara sa mai astepte macar putin timp, dar cum sa mai primeasca atentie altfel?

In concluzie, toata barfoteca asta de sant, alimentata din plin si de televiziuni, a aratat fata intunecata a multor compatrioti care, fie din lipsa de educatie, fie din lipsa de caracter, fie din alt motiv, ajung sa se comporte rusinos.

Un gând despre „Despre oameni care nu stiu cum sa se comporte

  1. Corect, o circoteca de prost gust in toata regula. Mie imi surade incinerarea, mi se pare mult mai eleganta si mai economicoasa. Iar faptul ca nu ai unde aprinde o lumanare e eronat. Probabil un aport mare il are si biserica, iar acest nefericit eveniment mi-a aratat inca o data cat de primitivi suntem deseori.
    Cat despre vaduva, daca au rezistat atatia ani cinste lor si merita mostenirea.

Lasă un comentariu