De ce sa ne intereseze ce se petrece la americani?


Atentatele de la Boston au redeschis discutia despre pericolul terorist. Intr-o lume tot mai nesigura si in care, in ciuda tuturor masurilor de securitate, tot se produc astfel de incidente. Primul reflex a fost etichetarea lor de catre opinia publica internationala ca atacuri teroriste, ceea ce Obama avea sa si confirme. De data asta, faptasul/faptasii au ales o competitie sportiva foarte populara in SUA, cu valoare simbolica, maratonul de la Boston, prilej pentru o reamintire a tuturor episoadelor tragice care au indoliat lumea sportului.

Pe internet am gasit si intrebarea: „De ce toate evenimentele triste din America impresioneaza mai mult decat altele, de asemenea dramatice, de pe glob?  Cred ca stiu un raspuns. In primul rand, mass-media le transmite mai detaliat si ne induce starea de compasiune pentru acei oameni aflati la mii de kilometri distanta, dar cu care nu avem legatura, creand iluzia proximitatii. In plus, tot ce se intampla acolo face rating. Apoi, SUA este, vrem sau nu, cea mai puternica tara din lume si ce se petrece la ei poate ajunge sa afecteze, pe termen mediu sau lung, lumea intreaga.

De fiecare data, in istorie, riposta americanilor la un atac extern care i-a vizat a fost cu mult mai violenta. Dupa atacul de la Pearl Harbour, Statele Unite au intrat in al doilea razboi mondial. Dupa 11 septembrie, America a deschis un front de razboi in Afganistan, care a atras pagube uriase si nenumarate vieti omenesti pierdute. Soldati de pretutindeni (din pacate, si romani) angrenati intr-o confruntare ramasa fara rezultat.

Atentatele de la Boston pot sa nu antreneze astfel de replici (dupa ce vor fi descoperiti faptasii, cu atat mai mult daca ei se afla in „curtea” proprie, dupa cum se vehiculeaza) dar ele le-au reamintit americanilor ca sunt vulnerabili si ca politica lor are un pret. Deseori prea scump.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s