Ce inseamna ziua de 9 mai?


Ziua de 9 Mai are in constiinta poporului român, o dubla semnificatie: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877 si Ziua Europei, care marcheaza declaraţia istorica de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, precursor al Uniunii Europene de astazi, pe care am inceput s-o celebram cam de cand suntem in UE.

Un reportaj facut de echipa „Observator Special” (pe care trebuie sa-l vedeti accesand linkul) arata ca romanii nu stiu semnificatia acestei zile, niciuna dintre aceste sarbatori nefiindu-le cunoscuta. Si totusi, oamenii astia au trecut si ei printr-o scoala, se presupune ca au invatat niste lucruri, dar pe care se pare ca nu le mai tin minte.

Ei invoca grijile zilnice care ii apasa si care nu le mai dau timp pentru a se mai instrui sau a-si reaminti niste cunostinte care s-au mai estompat odata cu trecerea timpului. Nici independenta, nici ziua unei Europe, din care facem si noi parte, nu-i mai conving. Sau poate, vorba cuiva, daca era zi libera, si ei ar fi perceput-o ca pe o zi de sarbatoare, pe care sa o cinsteasca cu o iesire la iarba verde.

Cu alte cuvinte, romanii nu simt aceasta zi ca pe una festiva. Poate si din cauza contextului economic. Pentru voi ce inseamna pentru voi sa fiti cetateni europeni?

Reclame

3 gânduri despre „Ce inseamna ziua de 9 mai?

  1. Au trecut printr-o scoala, dar au uitat rapid tot ce au invatat acolo. Asta in cazul in care au invatat ceva… Nu ma mira deloc ca oamenii nu stiu semnificatia zilei de 9 mai, as fi fost foarte mirata daca ar fi cunoscut-o! Daca nu se stie nici macar semnificatia zilei de Paste, ce pretentii sa mai avem.
    Cetatean european? Sincer, cu toate impunerile si recomandarile Uniunii Europene, preferam sa nu beneficiez de acest statut. Din anul integrarii am observat o deteriorare a situatiei economice in Romania. Croatii, muntenegrenii si albanezii o duc foarte bine si fara sa fie in UE. Bine, ca o sa intre si ei curand…si din ce am vazut pe zidurile cladirilor din Croatia, locuitorii acestei tari nu sunt foarte incantati de perspectiva.

  2. Legat de Ziua Europei, nu-mi da pace un eveniment care m-a marcat. Acum 9 ani eram cu mama in spital si in timp ce toata lumea sarbatorea Ziua Europei eu nu gaseam un tomograf care sa si functioneze… De atunci am ramas cu un gust amar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s