Eurovision- O afacere nordica


Danemarca a castigat editia din acest an a concursului Eurovision, care a avut loc in Suedia. Tanara Emmelie de Forest (20 ani) si piesa ei „Only Teardrops” au obtinut cel mai mare numar de puncte (281) de la public si de la juriul de specialitate. O piesa bine cantata, usor de retinut, cu o instrumentatie care i-a crescut valoarea. Pe locul al doilea s-a clasat Azerbaidjan (234 puncte) si pe 3, Ucraina (214 puncte). Romania, reprezentata de Cezar Ouatu cu melodia „It’s my life” a incheiat concursul pe locul 13, cu 65 puncte.

Asadar, pronosticurile care anuntau o victorie daneza s-au adeverit, ceea ce ma face sa pun din nou intrebarea: Oare cum s-or stabili cotele la pariuri pentru un concurs de muzica? La evenimente sportive inteleg, se bazeaza pe valoarea unui sportiv, pe forma lui sau pe alte criterii care determina acordarea unei sanse mai mari sau mai mici de castig. Dar aici? Nu mai spun ca anuntarea acestor previziuni strica din suspansul unei competitii care s-ar dori echilibrata.

Nu pot sa nu remarc si ca Eurovisionul a devenit o afacere nordica, deoarece in ultimii sapte ani au castigat toate cele patru mari state scandinave (Finlanda-2006, Norvegia-2009, Suedia-2012, Danemarca-2013) de unde reiese ca acest cvartet de tari care isi dau voturi (si) pe criterii de vecinatate este foarte unit. Si asta duce mereu reprezentantele acestor state pe primele locuri. Alaturi de tarile fostei Uniuni Sovietice, ei domina acest festival al muzicii internationale.

Cat despre Romania, am afirmat, inca de la victoria lui in selectia nationala, ca a fost un experiment (riscant) trimiterea la Eurovision a contratenorului Cezar Ouatu, dar am fost curios si sa vad care vor fi rezultatele acestuia.

Fara indoiala, a fost o aparitie inedita, originala, bizara (conform unora) in peisajul concursului si care a starnit, deopotriva, simpatii dar si antipatii la fel de puternice atat in tara cat si in strainatate. De la tinuta (strainii l-au asemanat cu Dracula-ah, stereotipurile!) pana la calitatile vocale (un barbat cu o voce atat de subtire). Nu cred ca ar trebui sa fim nemultumiti cu locul 13 ocupat de reprezentantul nostru, asta ne e nivelul, in conditiile date.

Asadar, aceasta e piesa castigatoare a acestui an:

Reclame

Un gând despre „Eurovision- O afacere nordica

  1. Nemtii au caracterizat aparitia lui Cezar drept un kitsch. La fel a fost vazuta si piesa Greciei… Tind sa le dau dreptate.
    Apropos de titlul articolului tau, unii au sugerat ca mai potrivit ar fi ca acest concurs sa se numeasca NordVision. :)) Tarile nordice sunt foarte unite, dar nu de aceea a castigat Danemarca. De altfel vecinii sai nu i-au acordat 12 puncte… Norvegia a dat punctele Suediei, Suedia Norvegiei, doar Islanda a dat 12 puncte Danemarcei. A castigat de departe cea mai buna piesa. O aparitie fresh, naturala, incantatoare. O piesa melodioasa, usor de retinut, care nu avea cum sa nu prinda la public.
    Oricum castiga mereu tari care au posibilitatea organizarii unui spectacol de inalta tinuta precum Eurovisionul. Pana si Moldova e mai inspirata in alegerea pieselor decat noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s