Patriotismul nu e o acuzatie


Am auzit intr-un comentariu sportiv al unui meci de fotbal dintre o echipa romaneasca si una din strainatate afirmatia: ‘Nu vreau sa fiu acuzat de patriotism, dar chiar cred ca echipa noastra ar fi meritat sa castige acest joc”. Afirmatie corecta pe fond (meciul se terminase la egalitate) cu care cred ca ar fi fost de acord majoritatea celor care urmarisera acea partida, dar ceea ce m-a intrigat a fost prima parte a afirmatiei.

Cum adica, nu vrei sa fii acuzat de patriotism? Inteleg ca o atitudine partinitoare la adresa echipei noastre ar fi lipsit de obiectivitate acel comentariu, ceea ce este firesc ca emitatorul sa nu-si doreasca. Dar, daca aprecierea era justa, asa cum afirmam mai sus, fara sa fiu acuzat, la randul meu, de subiectivism?

Si, mai ales, de cand a devenit patriotismul un cap de acuzare sau ceva de care sa te rusinezi? In afara de lipsa de obiectivitate de care, totusi, nu l-as fi putut banui pe respectivul, de ce se mai ferea acesta? Nu cumva din cauza ca termenul de patriotism si-a deformat intelesul si ajunge sa fie confundat cu nationalismul, ajungem sa nu ne mai recunoastem meritele, atunci cand ele exista.

Revenind la ideea exprimata de crainicul sportiv, nu vom putea sa credem ca totul ni se cuvine, ca atunci cand intra romanii pe un teren de sport, victoria le e asigurata. Din contra, daca, fie nu s-au pregatit suficient, fie adversarul a fost, pur si simplu, mai bun, mai inspirat, asta inseamna ca succesul refuzat azi poate veni maine, in cazul unei replici mai consistente. Asadar, comentatorilor, asumati-va parerile, fara teama ca ati putea fi contrazisi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s