Cutremurul si picatura chinezeasca


In urma cu circa trei saptamani s-a produs un cutremur care s-a simtit ceva mai puternic in Capitala si in mai multe orase ale tarii. Seismul de cinci grade nu a facut decat sa trezeasca spaimele oamenilor legate de un posibil viitor mare seism, pe de o parte si sa alimenteze goana dupa senzational a unei parti din mass-media. Mai ales ca potrivit unui studiu, dintre dezastrele naturale, romanii se tem cel mai mult de cutremure.

Seria interminabila de miscari telurice din judetul Galati, careia nu i s-a gasit o cauza clara, a contribuit si ea la acest tablou alarmist. De acum, orice zgaltaiala, chiar si una nesemnificativa, din zona Vrancea, devine stire la tv, venind ca o amenintare. Serios, e ca un fel de „picatura chinezeasca” administrata zilnic, care ne aminteste ca oricand se poate produce un dezastru. Dar asta stiam si pana acum. Iminenta unui pericol nu trebuie demonstrata sau amintita la orice pas.

In plus, am remarcat ca ori de cate ori se intampla un seism printr-o tara straina (Turcia, Italia, Japonia- ca sa luam exemple recente), imediat apare si intrebarea: ce ne facem daca, intr-o zi, si Romania va fi lovita? Rastimp, seismologii se contrazic, prezicatorii seamana teama, legandu-se de orice detaliu, iar noi ne cutremuram inca inaintea pamantului, la gandul ca s-ar putea intampla o catastrofa.

Oricum, in Vrancea exista activitate seismica, mai mult sau mai putin intensa, tot timpul. Ce rost are sa traim mereu infricosati, ca in povestea drobului de sare, ca doar seismele nu se pot prezice? Este firesc sa ne temem, sa ne punem intrebari, dar atat, fiindca altfel nu ne ajutam cu nimic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s