O lectie primita din partea oamenilor de la tara


Stirea zilei este, fara indoiala, accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in care si-au pierdut viata doua persoane: pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina iar alte cinci persoane, dintre care patru medici de renume, au fost ranite, dupa ce un avion a aterizat fortat la granita judetelor Cluj si Alba.

De aseara incoace, pe net sau la televizor, s-au perindat fel de fel de oameni, fiecare cu parerea lui despre circumstantele producerii incidentului, incat nu mai puteai distinge o parere avizata de o speculatie. Dar asta nu ma deranjeaza atat de mult, cata vreme caut sa nu ascult chiar pe oricine care isi da cu presupusul in domenii deloc accesibile oricui.

In ce ma priveste, chiar daca nu ma pricep nici la aviatie, nici la tehnologia moderna, zic ca am dreptul, la fel ca oricare dintre cetateni, sa imi pun niste intrebari cu privire la conditiile in care s-a produs accidentul si cum au reactionat autoritatile statului. Cred ca mai tare decat incidentul in sine ingrozeste lipsa de organizare, de coordonare a autoritatilor, bajbaiala lor in cazul unor incidente grave, sau al unor calamitati si felul cum paseaza apoi vina de la unii la altii, fuga de raspundere.

In plus, cred ca oamenii de la munte, oamenii simpli, de la tara, ne-au dat o lectie noua, celor de la oras. Tindem uneori sa glumim pe seama lor, sa le minimalizam munca, dar iata ca, la nevoie, ei sunt primii care se mobilizeaza in sprijinul celor care au un necaz, fac tot ce le sta in putinta pentru a-si ajuta semenii si nici nu fac caz de asta, pentru ca li se pare firesc sa procedeze astfel.

Povestea satenilor care au ingrijit victimele accidentului este atat de impresionanta si ne ajuta sa ne mai recastigam increderea in oameni. E o lectie de solidaritate, acea valoare umana de care noi, ceilalti, suntem, desori, prea ocupati sa ne amintim.

Anunțuri

Un gând despre „O lectie primita din partea oamenilor de la tara

  1. asa numitii oraseni sint tot tarani insa parvertiti. asta este diferenta. oraseni traditionali la noi au fost putini iar acestia intre timp au disparut sau emigrat. bucurestiul avea in 45 500 mii loc iar in anii 70 2 mil. de unde crezi ca veneau? oricum venitii aveau obiceiuri f rele si erau groaznici din toate punctele de vedere. probabil ca si-au pastrat caracterul. satenii din zone mai izolate inseamna ca si-au pastrat sufletul nealterat ceea ce inseamna f mult. statele nu sint pregatite nicaieri pt nimic si mereu nu fac fata. presa este plina de exemple. nu merge la voi ceva?ei atunci inseamna ca sinteti ca toti ceilalti. asta este tot! in plus ca la voi sa bate apa in piua cu un accident tine de spiritul clevetitor taranesc si tendintele de birfa. vesticii sint neinteresati de nimic altceva decit de ale lor si deci nu le pasa de nimeni si nimic asa ca orice s-ar intimpla trece fara urme..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s