Este tineretea un avantaj?


In aceasta saptamana s-au produs doua evenimente care au redeschis discutia despre tinerii care ajung in functii importante: in primul rand, noul guvern include si numele unor nou-veniti, practic niste necunoscuti, care par sa fie investiti cu incredere din partea opiniei publice, in principal, datorita acestei insusiri care va trebui, insa, dublata de valoare. In al doilea rand, alegerea unui tanar de 29 de ani in fruntea Federatiei Romane de Fotbal, privit ca fiind candidatul anti-sistem, cu viziuni largi si o abordare diferita a fenomenului,  fata de predecesorul sau.

Personal, am auzit multe persoane care isi doresc o implicare mai semnificativa a tinerilor in diverse domenii de interes: politica, administratie etc. Acestea spera ca nou-venitii vor reusi, in timp, sa schimbe mentalitati, sa conduca spre progres institutiile pe care le conduc, datorita avantului tineresc, limpezimii mentale, energiei pe care o afiseaza si, nu in ultimul rand, dorintei de a aplica ceea ce au invatat. (N.B.: nu generalizez).

Dar asta e suficient? Bineinteles ca nu. Toti vin cu un dezavantaj care le este reprosat imediat: lipsa de experienta. Dar cum pot sa o castige daca nu incep de undeva? E dilema cu care se confrunta toti aceia care isi cauta un prim loc de munca in zilele noastre. E ca un cerc vicios in care ne invartim cu totii. Apoi, tinerii cu idei bune ar trebui ajutati sa le puna in practica si consiliati periodic de cei maturi. Dar asta e doar teorie si stim cu totii ca nu se intampla prea des asa si ca incepatorii au de infrant opozitia celorlalti.

Si atunci, cu ce ramanem? Doar sa salutam patrunderea unor minti luminate intr-un sistem invechit si sa le dorim sa-l imbunatateasca si sa reziste la presiuni? E putin. Dar, mai inainte de toate, cred ca ar trebui sa facem in asa fel incat noile generatii sa nu mai ia calea strainatatii, la terminarea studiilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s