Cum sa-ti gasesti drumul in viata?


life-quotes_8562-2Un studiu recent arata ca 40 % dintre studentii care incep o facultate nu isi finalizeaza studiile, fie din cauza problemelor financiare, fie deoarece isi dau seama ca domeniul in care au inceput sa se pregateasca nu li se potriveste.

Aici intervine intrebarea determinanta: cum descoperi care este acel domeniu pe care vrei sa il aprofundezi, in care doresti sa te specializezi si in care poate o sa dezvolti si o cariera? Altfel spus, cum gasesti acel drum croit pentru tine?

Dificultatile vremurilor pe care le traim sporesc incertitudinea referitoare la locurile de munca si dezorientarea tinerilor. Mai intervin si parintii, care proiecteaza pentru copiii lor un viitor pe care si l-ar dori lipsit de griji, dar ce te faci cand viziunile celor doi nu coincid?

Din cate inteleg, principala problema este lipsa unor programe de orientare profesionala in licee, iar adolescentilor ar trebui sa le fie gasite punctele de interes, iar apoi sa li se explice cum le pot valorifica in avantajul lor. Dar cine sa faca asta? Profesorii, psihologii sau persoane din afara mediului scolar? Insa, aria lor de competenta poate fi limitata, dar atunci cine sa ii indrume pe liceeni?

Odata iesiti de pe bancile scolii, acestia realizeaza ca nu sunt suficient de pregatiti ca sa raspunda cerintelor unui posibil angajator. Pur si simplu, unii nu stiu ce sa faca mai departe si trebuie sa se descurce singuri, pusi in fata unei infinitati de optiuni.

Cel putin in ultima perioada, am remarcat ca in orasul meu se incearca gasirea unor solutii. De pilda, am zabovit deunazi la un seminar unde persoane din diverse domenii de activitate vorbeau fiecare despre meseria lui, in fata publicului tanar, dar asta ramane doar o parte a discutiei.

Din punctul meu de vedere, nevoia de specializare a devenit tot mai serioasa, in aceste timpuri in care angajatii se confrunta cu probleme dintre cele mai diverse si complexe. Sunt apreciati cei care stiu multe lucruri din domenii variate, dar simt ca si mai valorizati sunt aceia care isi cunosc foarte bine sectorul in care activeaza.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s