Cum a castigat un politician cvasi-cunoscut alegerile: Klaus Iohannis


iohanis-presedinte

Alegerile prezidentiale au avut parte de un deznodamant imprevizibil: Klaus Iohannis a castigat cel mai important scrutin al anului in dauna premierului Victor Ponta si va fi presedintele Romaniei pentru urmatorii cinci ani. Analize referitoare la victoria lui Iohannis s-au tot facut, eu vreau sa spun aici ce mi-a atras mie atentia  in aceasta campanie.

In primul rand,votul negativ a triumfat din nou, a fost un vot cu caracter pronuntat anti-PSD, alegatorii au sanctionat astfel guvernarea din ultimii doi ani si n-au vrut sa dea toata puterea partidului pe care il asociaza cu coruptia si cu baronii locali. Iar cei care n-au fost condusi doar de ideea „sa nu iasa celalalt” au optat pentru Klaus Iohannis pentru ceea ce le-a propus acesta: un politician care nu respecta tiparul cu care fusese obisnuit electoratul roman, un tip civilizat, diplomat, care nu si-a atacat adversarii pentru a se pune in sine intr-o lumina favorabila.

De altfel, in toti acesti ani, m-am intrebat cum se va comporta succesorul lui Basescu in aceasta functie, fiindca dupa zece ani cu presedintele-jucator care a divizat tara, imi doream un sef de stat mai putin conflictual, ci mai degraba conciliant. E posibil ca unii dintre cei care l-au votat sa-l fi vazut pe Iohannis ca detinator al acestor calitati, ca opus al lui Basescu.

Aici m-a frapat altceva: Despre Iohannis nu stiam mai mult decat ca a condus un oras mare si prosper ca Sibiul, fiind ales si reales din 2000 incoace. Toate defectele, punctele slabe pe care le-ar putea avea (ex. lipsa de experienta in politica mare) i-au fost trecute cu vederea. Din contra, unele dintre acestea i-au fost expuse publicului ca niste calitati sau, mai mult, ca pe niste virtuti, mereu contrapus rivalului sau in alegeri, Victor Ponta, care, desi e un politician mai tanar, a fost vazut ca un reprezentant al sistemului de putere care a condus si pana acum Romania.

Alegatorii si-au pus atat de multe sperante in Iohannis, incat sper sa nu-si dezamageasca prea tare numerosii sustinatori, odata cu trecerea timpului. N-ar fi pacat de atatea iluzii risipite? Altfel, ca sa vedeti ce inseamna destinul: Iohannis putea deveni premier in trecut (s-a opus Basescu), putea deveni vicepremier si ministru (s-a opus Ponta), acum va deveni presedinte, dupa ce l-a invins pe al doilea si  il va inlocui pe primul.

In al treilea rand, trebuie sa mentionez si aportul tineretului la victoria lui Iohannis. Mult mai activi ca altadata, tinerii si-au mobilizat prietenii de pe retelele de socializare la vot si apoi la manifestatii. Scandalul votului obstructionat din diaspora a fost doar scanteia care a aprins focul unei revolte consumate pe Internet. Mediul online s-a exprimat fatis anti-Ponta, inca din timpul campaniei si mi-a fost clar ca in ziua alegerilor, va fi atins apogeul acestor manifestari.

Cu aceasta ocazie, ei au aratat ca sunt uniti, bine organizati si stiu bine ceea ce vor. Astfel, „generatia Facebook”, cum a fost ea denumita de mass-media, n-a mai putut fi ademenita cu propaganda obisnuita, ceea ce i-a lasat in ofsaid pe cei care n-au inteles ca s-au schimbat timpurile, generatiile si, mai ales, mentalitatile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s