Conflictul Rusia-Ucraina s-a mutat la Eurovision


S-a mai terminat o editie a concursului Eurovision si am avut ,si de aceasta data, parte de controverse ca in fiecare an. Editia din acest an a fost castigata de Ucraina, prin cantareata Jamala si piesa ei, intitulata 1944, in memoria etnicilor tatari deportati din Crimeea, din ordinul lui I.V. Stalin, eveniment vazut de ucrainieni ca un genocid. Insasi cantareata a recunoscut ca si familia ei a fost afectata, chiar strabunica ei s-a numarat printre cei care au avut de suferit din aceasta cauza.

Melodia ei, una deosebita, total diferita de restul melodiilor din concurs, care a beneficiat de o interpretare dramatica, una care sa accentueze ideea de strigat, chiar de bocet, se numara printre favoritele concursului, dar eu n-o vedeam chiar castigatoare. Chiar dinaintea concursului, tema piesei a starnit multe discutii, deoarece n-ar trebui amestecata politica intr-un spectacol muzical atat de important. Cu toate acestea, melodia a fost admisa la editia din acest an.

Asadar, tensiunile ruso-ucrainene, accentuate dupa ce Rusia a invadat si anexat Crimeea in 2014, s-au simtit si aici. Am avut, anul acesta, impresia, ca Eurovisionul s-a rezumat la o disputa intre Rusia (cu o melodie foarte buna, o punere in scena extrem de spectaculoasa, ametitoare) si Ucraina. Si n-au lipsit parerile multora cum ca Europa a votat pentru Ucraina, pentru a le face in ciuda rusilor.

De altfel, n-ar fi prima oara cand Rusia ar fi sanctionata la Eurovision, pentru comportamentul liderilor ei politici. In 2009, Georgia, venita dupa atacul rusesc din anul anterior, a propus o piesa in care il critica pe Vladimir Putin, dar aceasta nu a fost admisa in concurs. Iar in 2014, reprezentantele Rusiei, surorile Tolmachevy, au fost huiduite pe scena, in timpul momentului lor. Dar anul acesta, banuielile ca acest concurs devine prea mult influentat de politica au reaparut dupa succesul Ucrainei.

Dar acesta a venit si ca urmare a unui nou sistem de votare, care a generat confuzie, fiindca voturile juriului si ale publicului au fost anuntate separat si nu impreuna, ca pana acum. Prima etapa a votarii a adus pe primul loc Australia (alt motiv de controverse), publicul, insa, a vazut Rusia castigatoare. Pana la urma, cele doua au incheiat pe locul 2, respectiv pe locul 3. Acest nou sistem a bulversat total clasamentul juriului si a clasat, pentru prima data din 2004, Ucraina pe prima pozitie.

Altfel, spectacolul a fost din nou de inalta tinuta, multe cantece bune si show-uri care mi-au aratat ca in Europa s-a ajuns la un nivel uluitor in ce priveste punerea in scena a unui moment artistic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s